A Sajó-folyó pusztulása is ott van a legsúlyosabb ökológiai katasztrófák tízes listáján

Megosztás

A természeti és a környezetvédelmi katasztrófa között a legjelentősebb különbség, hogy ez utóbbit minden esetben az ember okozza. Az így okozott problémák évtizedekre nyomot hagynak a bolygón, ezért komolyabb szankciókra van szükség Magyarországon is, erre hívja fel a figyelmet Donáth Anna a Momentum politikusa, aki összegyűjtötte a legsúlyosabb hazai eseteket.

Két évvel ezelőtt a Sajó-folyóban mérhetetlen pusztítást végzett az egykori vasércbányából kiömlő mérgezett víz. A hónapokig tartó ökológiai katasztrófa során többek között arzén, vas, mangán, antimon és cink is került a folyóba. Az súlyosan mérgező arzén koncentrációja a beömlés helyszínén az uniós határérték 400-szorosát is elérte. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője már akkor európai megoldást sürgetett az ilyen, határokon átnyúló katasztrófákra, és egy évvel később kezdeményezte egy Európai Környezetvédelmi Hatóság felállítását.

2022-ben a Sajó-folyó élővilágának nagy része kipusztult

Azóta a helyzet nem javult, sőt újabb ökológia katasztrófák történtek. Továbbá, ahogyan arra a politikus is felhívja a figyelmet, az akkumulátorgyárak megjelenése is némi aggodalomra ad okot.

Az elmúlt évek legsokkolóbb természeti katasztrófái között még olyan emlékezetes eseményeket találunk, mint a Fertő-tó partjának pusztulása és a vörösiszap-katasztrófa.

Donáth Anna szerint Magyarországon is szükség van egy erős Környezetvédelmi Hatóságra, ehhez pedig támogatást kér, aláírások formájában.

Erre a linkre kattintva lehet támogatni a kezdeményezést.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek